Laden..
Lavendel (Lavandula)

Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Ideaal voor in de border maar ook leuk in een pot op het terras. Daarbij trekt lavendel ook nog eens bijen en vlinders aan én is het een sterke plant die goed kan tegen droogte en felle zon, maar ook bestand is tegen een beetje vorst. Een veelzijdige plant dus! Maar wist je dat zelfs de Romeinen en Grieken al gek waren op deze geurende plant? Ze maakten er onder andere lavendelolie van. In de periode na de romeinse tijd werd de lavendelolie ook medicinaal gebruikt. Het geeft pijnverlichting, werkt kalmerend en kan helpen bij slapeloosheid. Daarnaast genoten de mensen in die tijd al van de heerlijke geur van lavendel door er vieze luchtjes (rioollucht of stinkend wasgoed) mee te verdoezelen.
Tegenwoordig wordt de bekende geur van lavendel in heel veel verschillende producten gebruikt zoals geurkaarsen, luchtverfrissers en wasverzachters. De plant in je tuin heeft echter nog meer voordelen. Naast dat de bloemen van lavendel bijen en vlinders aantrekken, werkt deze plant ook andersom. Muggen vermijden lavendel en ook mieren zijn er niet van gecharmeerd. Je zult dan ook niet snel een mierennest in de buurt van je lavendelstruik vinden.

Oorspronkelijk komt lavendel uit Frankrijk en de mediterrane buurlanden. Lavendel is een geslacht van dwergstruiken uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae).

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De lavendel in het kort

Soorten:

3

Bekendste soorten:

Lavandula angustifolia (vlinderlavendel) en Lavandula stoechas (kuiflavendel)

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-september

Standplaats:

Zon

Giftig:

Ja, voor katten

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Snoeien:

Ja, 2 keer per jaar

Kenmerken:

Vaste plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de lavendel?

De lavendel groeit in stengels die recht omhoog staan. Hij vertakt onderin. Als een lavendel ouder wordt dan verhouten de stengels van onderaf. De stengels drogen uit waardoor ze hard worden. Zodra je lavendel stengel verhout is, zal hij op het kale hout geen nieuwe bladeren meer gaan vormen en vanuit daar ook geen vertakkingen meer gaan maken. De bloemen van de lavendel vormen bovenaan de stengels.


Welke lavendel soorten zijn er?

Er zijn 3 soorten lavendel, maar daarnaast zijn er ook nog vele gecultiveerde rassen met andere bloemkleuren.

Lavendel / vlinderlavendel (Lavandula angustifolia)Lavendel / vlinderlavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel / vlinderlavendel (Lavandula angustifolia)

De Lavandula angustifolia is de bekendste lavendel soort. De meeste rassen zijn paars van kleur, maar de Lavandula angustifolia is er ook met mooie witte of roze bloemen! 

Lavendel / vlinderlavendel (Lavandula angustifolia)Lavendel / vlinderlavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel / vlinderlavendel (Lavandula angustifolia)

De Lavandula angustifolia is de bekendste lavendel soort. De meeste rassen zijn paars van kleur, maar de Lavandula angustifolia is er ook met mooie witte of roze bloemen! 


Lavendel (Lavandula angustifolia Dwarf Blue)Lavendel (Lavandula angustifolia Dwarf Blue)

Lavendel (Lavandula angustifolia Dwarf Blue)

De Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’ is een dwergsoort die compacter is van vorm en daardoor niet zo hoog zal worden als andere lavendel soorten. De bloemen zijn paars/blauw.


Lavendel (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’)Lavendel (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’)

Lavendel (Lavandula angustifolia 'Hidcote')

De Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit met hele donkerpaarse bloemen.


Lavendel (Lavandula angustifolia 'Munstead')Lavendel (Lavandula angustifolia 'Munstead')

Lavendel (Lavandula angustifolia 'Munstead')

De Lavandula angustifolia 'Munstead' bloeit met hele purperblauwe bloemen. Het is een lavendel soort welke je vaak tegen komt.


Lavendel (Lavandula angustifolia 'Rosea')Lavendel (Lavandula angustifolia 'Rosea')

Lavendel (Lavandula angustifolia 'Rosea')

De Lavandula Angustifolia 'Rosea' bloeit met prachtige roze bloemetjes.


Lavendel (Lavandula x intermedia)Lavendel (Lavandula x intermedia)

Lavendel (Lavandula x intermedia)

De lavendel 'Intermedia' is wat groter en grover is dan de Lavandula angustifolia.


Kuiflavendel (Lavandula stoechas)Kuiflavendel (Lavandula stoechas)

Kuiflavendel (Lavandula stoechas)

De kuiflavendel wordt gekenmerkt door de kuif van bloemblaadjes bovenop de bloem. Qua formaat wijkt hij niet veel af van de Lavandula angustifolia. De Lavandula stoechas is er in verschillende kleuren.

Kuiflavendel (Lavandula stoechas)Kuiflavendel (Lavandula stoechas)

Kuiflavendel (Lavandula stoechas)

De kuiflavendel wordt gekenmerkt door de kuif van bloemblaadjes bovenop de bloem. Qua formaat wijkt hij niet veel af van de Lavandula angustifolia. De Lavandula stoechas is er in verschillende kleuren.


Lavendel


Is de lavendel giftig?

De lavendel is niet giftig voor mensen, maar de lavendel bevat wel etherische olieën waar je gevoelig voor kan zijn. Het zijn de geconcentreerde olieën waar je mee op moet passen, met name bij kinderen en huisdieren. Voor een kat is een lavendel niet giftig, maar als een kat teveel van de etherische olie binnenkrijgt dan kunnen er wel problemen ontstaan. Heb je huisdieren of kinderen? Kies dan voor de Lavandula angustifolia, deze bevat minder olieën dan de Lavandula stoechas.


Komen er bloemen aan de lavendel?

Ja, alles soorten lavendel bloeien uitbundig. Bovendien geurt de lavendel ook nog eens heerlijk!

Wat is de bloeitijd van de lavendel?

Alle lavendel soorten bloeien in de zomer, tussen juli en september. De Lavandula stoechas kan zelfs al vanaf juni gaan bloeien.

Wat te doen als je lavendel is uitgebloeid?

Uitgebloeide lavendelbloemen zijn kale stengels en daarom knip je deze meestal weg na de bloei. Het wegknippen van uitgebloeide bloemen zal echter geen nieuwe bloei stimuleren, daarvoor moet je wachten tot het volgende jaar.


Welke standplaats is ideaal voor de lavendel?

Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Hoe meer zon deze plant krijgt, hoe sprekender de kleuren zullen zijn. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn.

Lavendel in pot?

Een lavendel kan ook prima in een pot groeien, maar kies dan wel altijd voor een buitenpot met afwateringsgat om te natte wortels te vermijden.


Is lavendel winterhard?

Ja, lavendel is goed winterhard. Bij vorst heeft deze plant dus geen extra bescherming nodig. Hou er wel rekening mee dat planten in potten altijd wat gevoeliger zijn. Je kunt in de winter je buitenpotten het best dicht bij de gevel zetten en uit de wind, daar is het altijd iets warmer.


Is lavendel groenblijvend in de winter?

Ja, lavendel is groenblijvend in de winter. De blaadjes blijven aan de stengeltjes zitten.


De lavendel planten: wanneer en hoe?

Lavendel kun je het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Woel wat extra kalk door de grond voor het aanplanten van de Lavandula angustifolia, voor de Lavandula stoechas is dit niet nodig. Maak vervolgens een gat voor de plant, één centimeter dieper dan de hoogte van de kluit. Geef hem na het planten een flinke slok water. De Lavandula zal je rijkelijk belonen met zijn prachtige bloemen! Deze manier van aanplanten gebruik je zowel voor het planten in de volle grond als voor het planten in een mooie buitenpotten.


Hoe moet je de lavendel verzorgen?

Een lavendel heeft weinig nodig, alleen voor de ‘echte lavendel’ kan eens in de 1 á 2 jaar wat extra kalk geen kwaad. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking. Lavendel heeft geen mest nodig, integendeel. Mest kan ervoor zorgen dat de lavendel doodgaat! Plant een lavendel dan ook nooit in bemeste tuinaarde. Water hoef je ook niet te geven, tenzij het echt extreem lang droog is. Lavendel in potten moet je wel af en toe van een slokje voorzien, maar overdrijf hierbij niet en laat de lavendel nooit in een laagje water staan!

Voor je lavendel


Snoeien van de lavendel

Lavendel moet je snoeien omdat hij anders verhout aan de onderkant. Op het hout zal er vervolgens geen nieuw groen meer groeien. Snoei de lavendel 2 keer per jaar.

Na de bloei, in het najaar, knip je de uitgebloeide bloemen weg en een klein stukje van de toppen voor een mooie vorm. Dit noem je de vormsnoei. Het is het makkelijkst om hiervoor een heggenschaar te gebruiken.

In het voorjaar, na de laatste vorst én als de lavendel net weer begint te groeien, snoei de lavendel rigoureuzer. Knip hem dan terug tot zo'n 20 centimeter boven de grond, maar zorg vooral dat er altijd nog een stukje groen te zien is. Knip niet in het kale hout, want daar loopt hij niet meer uit. Uiteraard kun je kale takjes wel in hun geheel wegknippen als je vindt dat hij de groot wordt of als de tak sowieso al niet meer gaat uitlopen omdat hij een andere keer te kort is geknipt.

Lees meer over het snoeien van de lavendel in onze blog: Lavendel snoeien.


Een lavendel verplaatsen of verplanten?

Verplant een lavendel bij voorkeur in het vroege voorjaar óf in het najaar. In de zomer krijgt een lavendel een te grote klap en in de winter is hij in rust. Graaf de kluit ruim uit en maak het nieuwe plantgat wat groter dan de lavendelkluit, zo wortelt hij beter. De lavendel moet op zijn nieuwe plek net zo diep komen te staan als op de oude plek. Geef de lavendel na het verplanten regelmatig wat extra water.


Hoe kun je de lavendel stekken of vermeerderen?

Het stekken van een lavendelplant is mogelijk én eenvoudig. Knip in augustus of september een niet bloeiende stengel schuin af en haal aan de onderkant het blad eraf. Steek de stengel hierna in stekgrond tot het eerste blaadje en zorg dat er genoeg licht op schijnt. Je kunt de lavendel stek het beste binnenhouden, geef hem regelmatig water, maar voorkom natte voeten! Na 1 of 2 maanden zullen er wortels worden gevormd en dan kun je je nieuwe plantje in het voorjaar in de tuin of bloempot voor buiten zetten.


De lavendel bij jou thuis

Deel jouw lavendel met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (4)
F
Femke Funcke-Elahout
3 juni 2023, 19:34
Is de lavendel die u verkoopt biologisch? Alvast bedankt voor uw reactie.
I
Intratuin
5 juni 2023, 10:58

Hallo Femke,

Het assortiment lavendel verschilt per winkel, dus je kunt het beste even bij jouw Intratuin vragen of ze biologische lavendel (op voorraad) hebben. Als je wil weten wat onze voorwaarden zijn bij de kweek van de planten die wij aanbieden, lees dan ons artikel over gewasbescherming.

^Intratuin

M
M.J.
28 augustus 2023, 14:03
Hoeveel planten per meter voor een haagje van lavendel?(augustifolia hidcote)
I
Intratuin
1 september 2023, 08:53

Beste M.J,

Voor een lavendel haagje gebruik je 3 tot 5 planten per meter. Het ligt er een beetje aan hoe groot de planten zijn als je ze koopt en hoe dicht je je haag wil hebben.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top