Laden..
Passiebloem (Passiflora)

Passiebloem (Passiflora)

De passiebloem (Passiflora) is een klimplant met prachtige blauwwitte bloemen.

Ook al zien de bloemen er teer uit, de passiebloem is een makkelijke klimplant die uitbundig en heel lang bloeit. De blauwe passiebloem (Passiflora caerulea) is de bekendste soort voor de tuin.

De passiebloem komt oorspronkelijk uit de (sub)tropische gebieden in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, sommige soorten komen uit Azië, Australië en Madagaskar. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten bekend, waaronder veel klimplanten maar ook enkele bomen en struiken. Voor de tuin zijn er nog heel wat cultivars. De soortnaam ‘caerulea’ betekent blauw, een deel van de bloemen heeft inderdaad deze kleur. De passiebloem is lid van de plantenfamilie Passifloraceae.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De passiebloem in het kort

Soorten:

Meer dan 500 soorten

Bekendste soorten:

Passiflora caerulea, incarnata, edulis, ligularis

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

Juni-november

Standplaats:

Volle zon, beschut

Winterhard:

Ja, Passiflora caerulea is winterhard

Groenblijvend:

Half-groenblijvend

Stekken:

Ja, via kopstek

Snoeien:

Ja, 1x per jaar in april-mei

Kenmerken:

Klimplant, vaste plant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de passiebloem?

De passiebloem heeft een opgaande klimmende groeiwijze en is sterk vertakt. Aan de lange stengels van deze klimplant zitten rankjes die zich overal omheen krullen. Hiermee houdt de passiebloem zich stevig vast, om steeds hoger naar het licht te klimmen tot zo’n drie meter. Maar zes meter kan deze snelle klimmer ook wel halen en dat soms zelfs in één jaar! Geef de Passiflora wel ondersteuning van gespannen draden, gaas, een hek of een pergola zodat hij zich kan vasthouden. De lange, soepele stengels groeien in het voorjaar en de zomer heel snel en gaan zelf op zoek naar steun. Let op eventuele bomen in de buurt: voor je het weet zit deze vol met de passiebloem.


Welke passiebloem soorten zijn er?

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

De Passiflora caerulea is de bekendste passiebloem soort, de bloemen zijn blauw met wit. De vruchten zijn eetbaar als ze oranje kleuren en helemaal rijp zijn, maar er zit niet zoveel smaak aan.

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea)

De Passiflora caerulea is de bekendste passiebloem soort, de bloemen zijn blauw met wit. De vruchten zijn eetbaar als ze oranje kleuren en helemaal rijp zijn, maar er zit niet zoveel smaak aan.


Witte passiebloem (Passiflora caerulea 'Constance Elliott')

De Passiflora caerulea 'Constance Elliott' is een prachtige witte vorm die net zo winterhard is als Passiflora caerulea. De vruchten zijn eetbaar als ze oranje kleuren en helemaal rijp zijn, maar er zit niet zoveel smaak aan.


Passiebloem (Passiflora ‘Amethyst’)

Bij de Passiflora ‘Amethyst’ zijn de bloemen helemaal paars. Deze soort is niet winterhard, de vrucht is eetbaar.erulea 'Constance Elliott' is een prachtige witte vorm die net zo winterhard is als Passiflora caerulea. De vruchten zijn eetbaar als ze oranje kleuren en helemaal rijp zijn, maar er zit niet zoveel smaak aan.


Passiebloem (Passiflora ‘Beervelde’)

De Passiflora ‘Beervelde’ heeft roze bloemen met een paarse kroon en is niet winterhard. De vrucht van de ‘Beervelde’ is niet eetbaar.


Passiebloem (Passiflora ‘Damsel’s Delight’)

De Passiflora ‘Damsel’s Delight’ is een nieuwe passiebloem met extra grote bloemen. Hij is redelijk winterhard. De vrucht is niet eetbaar.


Passiebloem (Passiflora ‘Purple Haze’)

De Passiflora ‘Purple Haze’ heeft paarsroze bloemen met een witte kroon. De vrucht is eetbaar. De ‘Purple Haze’ is matig winterhard.


Passiebloem (Passiflora ‘Purple Rain’)

De Passiflora ‘Purple Rain’ heeft paarse bloemen, de smalle blaadjes van de kroon zijn iets golvend. De vrucht is eetbaar en hij is winterhard.


Passiebloem (Passiflora ‘Snow Queen’)

De Passiflora ‘Snow Queen’ heeft fijne witte bloemen. De vrucht is niet eetbaar. Redelijk winterhard.


Wilde passiebloem (Passiflora incarnata)

De Passiflora incarnata, ook wel bekend als de wilde passiebloem, heeft lichtpaarse bloemen. Alleen de Passiflora incarnata is geschikt om te gebruiken in de kruidengeneeskunde (fytotherapie), een aftreksel van deze passiebloem wordt gebruikt in kalmerende en slaapbevorderende middelen. De vrucht is eetbaar. Van deze soort wordt ook passiebloem thee gemaakt.


Passievrucht (Passiflora edulis)

De Passiflora edulis is de passiebloem die heerlijke eetbare vruchten geeft en heet daarom ook wel passievrucht of passievruchtplant. Maracuja wordt gekweekt voor de donkerpaarse vruchten. Houdt van warmte en is niet winterhard.


Passiebloem (Passiflora ligularis)

De Passiflora ligularis heeft grote wit met paarse bloemen en groot hartvormig blad. De passievrucht van Passiflora ligularis is eetbaar en wordt zoete granadilla genoemd.


Passiebloem


Is de passiebloem giftig?

Ja, een passiebloem kan giftig zijn. Er zijn giftige soorten en niet-giftige soorten. Onrijpe vruchten kunnen sowieso giftig zijn, ook al zijn ze in rijpe vorm eetbaar. Draag bij het snoeien van je passiebloem handschoenen. De passievrucht (Passiflora edulis) is niet giftig.


De bloemen van de passiebloem

Er komen prachtige elegante bloemen aan de passiebloem. Ze zijn heel bijzonder van vorm en bestaan uit een krans van lichtgroene blaadjes en een kroon (corona) van draadachtige blaadjes in blauw en wit. Het blad is diep ingesneden en heeft vijf tot zeven punten (lobben).

Toen Spaanse missionarissen de passiebloem in Amerika ontdekten, zagen zij in de bloem de symbolen van de passie (het lijden) van Jezus Christus, vandaar de naam passiebloem. De lichtgroene blaadjes staan symbool voor de apostelen, de drie stampers lijken op de spijkers waarmee Jezus Christus aan het kruis werd genageld en de kroon (corona) staat voor de doornenkroon.

De bloemen blijven één of twee dagen open, dan sluiten de lichtgroene kelkbladen zich om de bloem. Maar geen zorgen, er zitten zoveel knoppen aan de passiebloem dat er elke dag weer heel wat bloemen open gaan.

Wat is de bloeitijd van de passiebloem?

De passiebloem bloeit vanaf juni en bloeit de hele zomer door. Tot in november kunnen er nog bloemen aan de Passiflora komen.

Wat te doen als je passiebloem is uitgebloeid?

Als de passiebloem is uitgebloeid, hoef je niets te doen, de bloemen vallen vanzelf van de plant. De bloei gaat door tot in de herfst. Daarna gaat de passiebloem in winterrust, maar in het volgende jaar gaat de passiebloem opnieuw bloeien. Ook al is een bloem van de Passiflora snel uitgebloeid, je ziet al snel weer een volgende bloemknop opengaan. De bloemen wisselen elkaar af zodat je de hele zomer door kunt genieten van een bloeiende passiebloem.


Zijn alle passievruchten eetbaar?

De heerlijke vruchten van de passie bloem heb je vast wel eens gegeten. De passievrucht groeit aan de soort Passiflora edulis en wordt ook wel maracuja genoemd. Deze zijn donkerpaars. De Passiflora ligularis krijgt ook lekkere eetbare vruchten, deze noemt men ook wel zoete granadilla. De passievrucht van sommige andere soorten kunnen eetbaar zijn, maar niet van allemaal en onrijpe vruchten kunnen giftig zijn! In een warme zomer kunnen er vanuit de bloem eivormige vruchten rijpen. Deze zijn eerst groen, kleuren dan geel en daarna vaak oranje. Eet de vrucht pas als deze van de plant valt, pas dan is de passievrucht helemaal rijp. 


Welke standplaats is ideaal voor de passiebloem?

De passiebloem groeit graag in de zon, een plek op het westen of zuiden is ideaal. De voet van deze klimmer staat wel graag in de schaduw. Plant de passiebloem altijd op een warme en beschutte plek, uit de wind. De Passiflora groeit het best in voedzame en waterdoorlatende grond.

Kan de passiebloem in een pot?

Ja, een passiebloem kan prima in een ruime pot groeien. De lange stengels hebben wel steun nodig, hiervoor kun je stokken, gaas of een obelisk in de pot plaatsen. Of je laat de passiebloem vanuit de pot over een hek of een pergola groeien. Een passiebloem in pot staat prachtig op een terras of balkon. Verplant een passiebloem in pot elke 2-3 jaar en gebruik hierbij kuipplantengrond. Het voorjaar is de beste tijd om je passiebloem te verpotten.


Is de passiebloem winterhard?

Ja, Passiflora caerulea is winterhard, maar vooral jonge planten willen wel graag wat vorstbescherming. Dek de grond rond de passiebloem ’s winters af met een dikke laag blad (mulchlaag) of stro, om te wortels tegen de kou te beschermen. Alleen als het kouder wordt dan -12 °C kan de plant helemaal bevriezen en gaat je passiebloem dood. Vaak bevriezen alleen de takken en je passiebloem loopt dan bijna altijd vanuit de wortels weer uit in het voorjaar. Een passiebloem in pot is wel gevoeliger voor vorst, je kunt de plant tijdens vorst het beste naar binnen halen. De passiebloem in pot kan na het overwinteren half mei weer naar buiten. De andere soorten passiebloem zijn niet allemaal helemaal winterhard, je kunt ze wel vorstvrij laten overwinteren of als eenjarige plant houden.


Is de passiebloem groenblijvend in de winter?

Nee, de passiebloem is niet groenblijvend in de winter. In een zachte winter blijven de bladeren wel heel lang aan de plant, vaak tot in december. Zo is de passiebloem eigenlijk half-wintergroen.


De passiebloem planten: wanneer en hoe?

De passiebloem kun je het best in mei/begin juni planten, zo geef je deze klimplant een goede start. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Voor een mooi vol effect kun je van de passiebloem langs een muur of schutting één plant per strekkende meter in de grond zetten. Denk er wel aan dat deze klimmer houvast moet hebben. Langs een gladde muur of schutting kun je als klimhulp draden spannen of gaas bevestigen. Ook een passiebloem die je in een pot wilt houden, plant je het best in het voorjaar of de vroege zomer.


Hoe moet je de passiebloem verzorgen?

De passiebloem heeft in de zomer, als het warm en droog is, wel wat extra water nodig, maar deze klimplant kan ook goed tegen droogte. Te natte grond kan wortelrot veroorzaken. Een passiebloem in een pot kan snel uitdrogen, ook als het heeft geregend. Controleer de vochtigheid van de potgrond en geef ruim water als de grond droog aanvoelt.

Geef je passiebloem in het voorjaar mest voor klimplanten. Een passiebloem in pot kun je in het voorjaar en de zomer elke zes weken bijmesten met vloeibare mest voor terrasplanten.


Snoeien van de passiebloem

De passiebloem moet je eens per jaar snoeien om beschadigde en dode takken te verwijderen, ook snoei je de Passiflora om deze klimplant mooi te houden. Deze plant groeit zo hard dat hij minder mooi zal zijn als je teveel ‘oude’ delen laat zitten, want die zijn het tweede jaar minder fleurig dan alles wat er nieuw over- en doorheen groeit. Snoei de passiebloem in het voorjaar als je geen vorst meer kunt verwachten: eind april of mei. Begin bij het snoeien van de passiebloem altijd met het afknippen van zwakke en dode takken. Knip vervolgens te lange takken terug tot vlak boven een zijscheutje. Snoei daarna de zijscheutjes tot op twee knoppen terug. Op deze zijtakjes komen de bloemen. De passiebloem groeit heel snel, je kunt gerust flink snoeien! Is jouw Passiflora wel erg wild gaan groeien en kun je de takken niet of nauwelijks meer uit elkaar halen? Je kunt ook de hele plant op 50-100 cm vanaf de grond afknippen. Doe dit niet vaker dan 1 x in de drie tot vier jaar. Heb je de passiebloem in een pot welke je in de winter vorstvrij zet, knip dan de lange stengels af voor de passiebloem naar zijn overwinterplek gaat. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar. Lees in onze blog alles over het snoeien van de passiebloem.

Voor je passiebloem


Een passiebloem verplaatsen of verplanten?

Een passiebloem kun je in het voorjaar verplaatsen of verplanten. Heb je al een oude passiebloem dan kan de plant het mogelijk niet overleven. In dat geval kun je beter een stek maken van de passiebloem en die op de nieuwe plek in je tuin planten.


Kun je een passiebloem stekken?

Ja, de passiebloem kun je zelf stekken. Knip de bovenkant van een rank af (kopstek). De passiebloem stek moet ongeveer 10-15 cm lang zijn. Laat twee of drie bladeren aan de top zitten en haal het blad dat lager zit er helemaal af. Snijd de steel schuin af met een scherp mes en doop de onderkant van de steel in stekpoeder. Vul een potje met stekgrond en steek de Passiflora hierin. Goed aandrukken, geef een beetje water. Doe nu een doorzichtig plastic zakje over het potje, zo beperk je de verdamping. Zet de stek op een warme en lichte plek. Hopelijk zijn er na drie tot vier weken wortels gegroeid. April-juni is de beste tijd om je Passiflora te stekken. De passiebloem kan ook zichzelf vermeerderen, dus kijk niet gek op als je na een paar jaar meerdere passiebloemen ziet groeien in je tuin. Leuk om cadeau te doen!


Welke passiebloem ziektes zijn er?

Meeldauw

De passiebloem kan last hebben van meeldauw, je ziet dan witte vlekken op de bladeren. Meeldauw is eigenlijk geen ziekte, maar een schimmel. Het komt vooral voor bij planten die je ‘s winters vorstvrij overhoudt. Krijgt jouw Passiflora last van meeldauw? Lees dan onze blog over het bestrijden van valse en echte meeldauw.

Verwelkingsziekte

De passiebloem kan verwelken door de verwelkingsziekte. Vaak heeft slechts een deel van de takken verwelkt blad. De verwelkingsziekte wordt veroorzaakt door een schimmel in de grond. Zorg voor goede groeiomstandigheden: voldoende zon, voeding en water. Knip aangetaste stengels af en verwijder alle aangetaste plantendelen. Doe deze in de GFT bak en niet op je eigen composthoop.


Wat is er aan de hand met mijn passiebloem?

Gaat je passiebloem dood?

Een passiebloem kan dood gaan als hij in de winter helemaal bevroren is. Na strenge vorst zijn de stengels en ook de wortels dood gevroren. Gelukkig loopt Passiflora caerulea meestal wel weer uit na de winter. Je denkt dan misschien dat de passiebloem dood is, maar vanaf april zie je weer jonge scheutjes groeien.

Krijgt je passiebloem gele bladeren?

Een passiebloem kan gele bladeren krijgen als hij een tekort aan voeding heeft of als de grond te droog is. Vooral bij een passiebloem in een pot kan de grond snel uitdrogen. Zie je gele vlekjes op de bladeren dan is de passiebloem waarschijnlijk aangetast door een virus. Bij krullende gele bladeren kan het voorkomen dat er luizen van de bladeren eten. Het is normaal als de passiebloem in de herfst of winter gele of bruine bladeren krijgt, in het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren aan de plant.

Krijgt je passiebloem slappe bladeren?

Als je passiebloem slappe bladeren krijg dan is de grond waarschijnlijk te droog. Maar het kan ook zo zijn de plant last heeft van de verwelkingsziekte, dit komt door een schimmel in de grond.

Krijgt je passiebloem bruine bladeren?

Als je passiebloem bruine bladeren krijgt dan kan dit komen door te droge grond. De verwelkingsziekte kan ook voor bruine bladeren zorgen, dit komt door een schimmel in de grond. Bruine vlekken op de bladeren van je passiebloem kunnen ook komen door luizen of andere kleine beestjes.

 

Symptoom passiebloem Oorzaak Wat te doen
Gaat dood Bevriezing Tegen vorst beschermen
Gele bladeren Te kort aan voeding, te droog Bemesten, meer water geven
Slappe bladeren Te droog, verwelkingsziekte Meer water geven, voor goede omstandigheden zorgen
Bruine bladeren Te droog, verwelkingsziekte Meer water geven, voor goede omstandigheden zorgen
Witte vlekken Meeldauw Meeldauw bestrijden
Bruine vlekken Beestjes zoals luizen Luizen bestrijden

De passiebloem bij jou thuis

Deel jouw passiebloem met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (15)
v
van Aarle
14 augustus 2023, 18:54
Onze passiflora geeft geen bloemen, wat kan de oorzaak zijn ??
I
Intratuin
16 augustus 2023, 09:30

Hallo! Wat vervelend dat jullie Passiebloem geen bloemen geeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig zon, te veel wind of te natte grond. Controleer goed of dit de meest optimale standplaats is voor de plant. ^Intratuin

K
Kroon
20 augustus 2023, 20:08
Onze passiebloem deed het eerst heel goed met mooie bloemen en veel vruchten en ineens werd het dor en dus vermoedelijk dood. Nu weet ik niet of het dan nog zin heeft te snoeien voor het geval er nog leven in zit en of ik dat nu gewoon kan doen of het beter kan laten zitten.
I
Intratuin
21 augustus 2023, 09:26

Hallo Tim,

Wat jammer dat je passiebloem het heeft begeven. Je kan dode delen altijd wegknippen, dat zal voor het aangezicht ook wel zo prettig zijn. Als er nog leven in zit dan zal je dat vanzelf merken als je nog groene delen tegenkomt. Je kan altijd voor de zekerheid een stukje laten staan, wie weet groeit hij volgend jaar opnieuw!

^Intratuin

K
Kroon
21 augustus 2023, 09:28
Intratuin, Bedankt voor de snelle reactie.
J
J Rinkema
31 augustus 2023, 11:53
Alle bladeren worden slap en gaan hangen
I
Intratuin
1 september 2023, 10:46

Beste Jan,

Wat jammer dat je passiebloem het moeilijk heeft. Het klinkt alsof hij te droog is, maar we hebben de laatste tijd toch regen gehad. Wat ook kan zijn is dat hij te compact is gaan groeien. Als de plant zichzelf gaat overwoekeren kunnen de achterliggende scheuten daaronder lijden. Geel blad zal niet meer herstellen, die scheuten kan je afknippen. Verder kan je wat voeding geven en misschien even controleren op ongedierte?

Hopelijk komt het goed met je plant!

^Intratuin

s
sascha disser
12 september 2023, 13:56
Bedankt ,ik weet nu waar in op moet letten met onze passieflora
l
lenie bakker
12 september 2023, 15:54
hallo mijn passiebloem staat in een bloembak op een balkon hij groeide goed maar had nog geen bloemen maar opeens hangen de bladeren slap hij is ook niet te droog of te nat er staat ook nog een clematis in de bloembak en die doet het goed wat kan de oorzaak zijn
I
Intratuin
15 september 2023, 12:07

Hoi Lenie,

het klinkt toch alsof je passiebloem te weinig water heeft gehad óf juist teveel en dan is er misschien wortelrot opgetreden. Om dit laatste te bekijken zou je je de passiebloem uit de pot moeten halen en de wortels moeten bekijken. Je ziet vanzelf of deze aangetast zijn, in dat geval moet je de aangetaste delen verwijderen. Dat je Clematis het wel goed doet kan te maken hebben met de sterkte van de plant en zijn wortelsstelsel. Beide klimplanten staan het liefst met hun voeten in de schaduw en hun toppen in de zon, wellicht is dat nog iets wat je kunt bekijken. Extra voeding voor klimplanten geven kan ook geen kwaad, met name omdat beide planten de voedingsstoffen uit de bak moeten delen.

Wil je meer lezen over je klimplanten? Lees meer over de Clematis en de passiebloem in onze plantengids.

^Intratuin

M
Margje
29 februari 2024, 12:09
Het blad van mijn passiebloem heeft hier en daar paarse vlekken. Wat kan dat zijn?
I
Intratuin
29 februari 2024, 16:25

Hi Margje,

Het hebben van paarse vlekken op het blad van je passiebloem kan verschillende oorzaken hebben. Eén mogelijkheid is dat de plant lijdt aan een tekort aan voedingsstoffen, zoals fosfor of magnesium. Het kan ook worden veroorzaakt door een schimmelziekte, zoals meeldauw of roest. Controleer ook of de plant voldoende water krijgt en of de grond goed gedraineerd is, aangezien te veel vocht ook problemen kan veroorzaken. Als je specifieke symptomen opmerkt, zoals witte poederachtige vlekken of bruine sporen, kan het raadzaam zijn om een ​​lokale tuinexpert of plantenziektekundige te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Succes! 

^Intratuin

I
Inge
6 maart 2024, 13:43
Hoi! Ik heb een passiebloem in een pot in de tuin staan, die begint nu te groeien en vast te houden aan de schutting en een rekje aan de schuur. Maar we gaan verhuizen en willen hem graag meenemen. Hoe kan ik de plant zo losmaken dat hij niet doodgaat en in de nieuwe tuin verder groeit? Alvast bedankt!
I
Intratuin
7 maart 2024, 14:53

Hi Inge,

Wat leuk dat je je passiebloem wilt meenemen naar je nieuwe huis! Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om de plant veilig te verplaatsen:

  1. Voorbereiding: Water de passiebloem een dag voordat je hem gaat verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat de wortels vochtig zijn en de plant minder gestrest raakt tijdens de verhuizing.

  2. Graaf de wortels op: Graaf voorzichtig rond de basis van de plant om de wortels bloot te leggen. Probeer de wortelkluit zo intact mogelijk te houden. Je kunt een schop of een tuinvork gebruiken om de grond los te maken.

  3. Verwijder de plant: Til de passiebloem voorzichtig uit de grond, waarbij je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk van de wortels behoudt. Schud voorzichtig overtollige grond van de wortels af.

  4. Verpak de wortels: Wikkel de wortels van de passiebloem in een vochtige doek of krantenpapier om ze vochtig te houden tijdens het transport. Plaats de plant vervolgens in een stevige doos of container.

  5. Verplanten: Graaf een gat in de nieuwe tuin dat groot genoeg is voor de wortels van de passiebloem. Plaats de plant in het gat en bedek de wortels met aarde. Druk de grond voorzichtig aan rond de basis van de plant.

  6. Water geven: Geef de passiebloem na het verplanten royaal water om de wortels te helpen settelen in hun nieuwe omgeving. Blijf de plant regelmatig water geven tijdens de eerste paar weken na het verplanten om ervoor te zorgen dat hij goed gedijt in zijn nieuwe huis.

Door deze stappen te volgen, zou je passiebloem moeten kunnen verhuizen en weer gezond en gelukkig kunnen groeien in je nieuwe tuin. Veel succes met de verhuizing!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top